2024. Május 5. Vasárnap Györgyi napja van.
Kezdőlap Beköszönő Nagykunság Nagy-Sárrét Hajdúság - Hortobágy A hét képe Háromföldi videók Háromföldi Ki Kicsoda Emlékek, történetek, mesék... Kapcsolat Fotoalbum

Szállást keres a szent család
2023-12-23 12:33:19

Berekfürdőn, Karcagon és Püspökladányban is megelevenedtek a régi népszokások, melyben eljátszották Jézus születésének történetét.

2012-07-20 07:42:59

Farkas_Marci.jpgEbben az emléktöredékben szeretném elbeszélni első találkozásaimat a zenével, majd azt a szerelmet, amit azóta is táplálok iránta.
Nálunk valahogy nem volt annyira feltűnő jelenség ha kicsiként én dalra fakadtam. Nem tudom honnan örököltem a zenei hajlamot, mindenesetre kaptam belőle egy adagot. Régebbről csak néhány konkrétabb emlék maradt meg. Például, amikor a szomszédék nagy diófájának a tetejére felmásztam, s onnan énekeltem a "Már mi nálunk babám"-ot vagy épp, ami eszembe jutott. Odafönn nagyon szabadnak éreztem magam.
Nagymamám kicsi koromban szinte évente csinált velem egy "riportot", amikor magnószalagra rögzítettük, hogy mi történt velem abban az évben. Ezeken a felvételeken is gyakran énekelek, később gitározom. Igen a gitár. A legjobb barátom, egyszerűen nem bírok nélküle élni. Óriási ajándéknak tartom ezt a jó Istentől. 7 évesen -másodikosként - vitt el édesanyám a zenesuliba, mondván, hogy ő is tanult zongorázni, tanuljak meg én is. Nekem azonban nem nagyon tetszett ez a jövő - meg a hangszer is drága lett volna -, s mondtam neki, hogy inkább gitározni szeretnék.
Fiatal, nagyon jó fej gitártanárom lett, örökké vidám, s minden mókára kapható. Azt a bő 10 évet, amit a keze alatt töltöttem nem adnám oda semmiért. Hatalmas dolgokat éltünk át együtt. A hagyományos zenesulis FarsHangokon mindig az egyik legnagyobb látványosságot a gitáros csapat csinálta, baromkodásban is az élen jártunk ilyenkor. A városi rendezvények állandó szereplőjévé váltam, legyen az szólóban, duóban a tanárommal, vagy az egész gitárkamarás zenekarral. Élveztem a sikereket, az elismerést. Kálmán bával voltam először utca zenélni is, ami szintén nagyon nagy élmény volt. Láttam, hogy pénzt is tudok keresni egy olyan dologgal, amit nagyon szeretek csinálni.
Érettségi előtt még megpróbáltam felvételizni is zenei szakközépbe itt Budapesten. Elmentem két meghallgatásra. Rá kellett jönnöm azonban, hogy nem vagyok elég jó a zenei pályára, illetve későn kapcsoltam, s ha azt akarom, hogy felvegyenek a Műegyetemre, akkor most erről le kell tegyek. Így abbahagytam a felkészülést, viszont ez idő alatt is nagyon sokat tanultam. Hogy hogyan kell megtanulni egy zeneművet, technikailag és mentálisan is el kell merülni benne, s próbálni minél többet megjeleníteni a kottában leírt érzésekből.
A gimi utolsó éveiben beért annyira az egyik osztálytársam is gitárból, hogy közösen tudtunk zenélni. Kezdetben csak így az osztálynak, majd kezdtünk fellépni városi rendezvényeken, s amit igazán nagy dolognak tartok, hogy írtunk, írunk saját számokat is. Persze ebben nekem van nagyobb szerepem, viszont Attila nagyon sokszor ad olyan motivációt, erőt, ami nélkül nem jöhetnének létre a dalok.
De mit is jelent nekem ha gitározom, éneklek? Elvonulást, belső béketeremtést, megnyugvást, gondolataimnak érzéseimnek olyan kifejezését, amit más úton nem volnék képes.  Szeretek gyönyörködtetni én is, elbűvölni másokat a dalaimmal.
Hallgatni nagyon sokféle zenét szoktam, igyekszem kerülni a szélsőségeket. Édesapám Beatles-en nevelt fel, ők a nagyok,  aztán jött a rock korszak, majd a punk, párhuzamosan velük a csapból is a pop meg az R'n'B ömlött, nekem azok is bejöttek. Amikor alakítottunk egy kis, rövid életű zenekart a gimiben, akkor sok RedHotChiliPeppers-t hallgattam. Sokszor inkább dalok ragadnak meg, mint előadók, s a számok is csak akkor, ha kötődik hozzá valamilyen emlékem. Ha hallom, akkor mindig felidéződik bennem egy hozzá kapcsolt hangulat és életérzés.
Így a végére összefoglalásképpen pedig azt akarom leírni, hogy szerintem mi a szerepe a zenének az életben. Talán az, hogy adjon egy ritmust, vigyen egy kis színt a világba, teremtsen harmóniát, fejezzen ki hangulatokat érzéseket olyankor mikor a szavak elhallgatnak. Számomra a zene a lélek frissítő itala. (Írta:Farkas Márton)

2012-05-07 08:52:51

_27695.jpg
Stand Up Comedy Show - Karcagon a Déryné Kulturális Központban 2012. május 10-én (csütörtökön) este 7 órától Felépők: Kiss Ádám és Lorán Barnabás Jegyek elővételben: földszint - 2.000,- Ft/fő; erkély - 2.500,- Ft/fő a helyek érkezési sorrendben foglalhatóak el! Jegyek megvásárolhatók a püspökladányi és karcagi Kun Mediátor Utazási Irodákban!

2012-05-07 07:33:56

tavaszi_kert_210614_53158.jpgMa, 2012 május 6-án, anyák napján ketten vagyunk az urammal, mert Márton a múlt héten volt itthon - akkor megköszöntött - Bence fiamék sem jönnek haza, de telefonon hívott és boldog anyák napját kívánt. Reggel misére mentünk. Öt első áldozót ünnepeltünk és velük együtt köszöntötte Tamás Atya az édesanyákat. A Somogyi lányok gyönyörű verset mondtak, sírtam én is, nem csak a nevelő anyukájuk. Nagyon megható volt. Aztán hazajöttünk és kiültünk a kertbe reggelizni az én drága jó urammal. Csend volt, csak a madarak csiripeltek. G. Nagy Ilián verse jutott eszembe: " A rézfán fütyül a fütyülő. A mi kertünk madár-üdülő." Van itt tengelicpár, közönséges veréb, vadgalamb, zöldike, pinty, rigó és még ki tudja hányféle kétszárnyú gyönyörűség. A hangjuk pedig utolérhetetlen, másolhatatlan. Ahogy trilláznak, ahogy felelgetnek egymásnak. Van egy kis madáritatónk, odajönnek inni. Arról beszélgettünk Dezsővel, hogy jövőre már az unokánkkal együtt figyeljük a békákat, a kis gyíkot, a madarakat itt a kertben. Kell ennél több a boldogsághoz? Jut eszembe a másik G-Nagy vers! "Az én falum a legszebb falu, úgy hívják, hogy Boldogfalu.... Reggel, ha ajtónkat kinyitom, már zeng a madár-paradicsom." Itt élünk ebben a paradicsomban. Jó itt. (Írta: Csontos Gabriella)

2012-05-04 11:29:07

kutya.jpg

A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete Karcagi Önálló Jogú Szervezete 2012. május 6-án vasárnap országos CAC kutyakiállítást rendez Karcagon a Zuglógerben. Az egész napos rendezvényen a bírálatokon kívül lesznek ügyességi, őrző-védő bemutatók, Best In Show program, lovasbemutató, néptánc és mazsorett műsor, a gyerekeknek játszó sarok és ugrálóvár. Minden kedves vendéget szeretettel várnak a szervezők!

2012-05-04 19:26:38

plakat.jpg
A nádudvari Népi Kismesterségek Szakiskolája 20 éves jubileumi kiállítása nyílik Budapesten, a Hagyományok Házában 2012. május 4-én pénteken 16:00-kor.
A kiállítást megnyitja: Bánszky Pál művészettröténész
Szeretettel várnak minden kedves érdeklődőt!
A kiállítás 2012. június 23-ig lesz látható.

2012-05-03 10:16:39

kopid__j3.comAz ünnepséget a tavalyi díjazott a balmazújvárosi BAKI ifjúsági házában rendezték. Civil díj Koppányi István emlékére. Ez a neve az immár 16. éve odaítélt elismerésnek, melyet a fiatalon elhunyt közösségépítő, Koppányi István szellemiségének megőrzésére hoztak létre barátai és munkatársai, akikkel például a Szóla Rádió elindításában működtek együtt. Az idén 22-en (magánszemélyek, civil szervezetek) csatlakoztak a kezdeményezőkhöz, s közülük legtöbben a Derkét, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesületet jelölték a díjra. A szintén civilek által működtetett balmazújvárosi ifjúsági házban, a gitárklub tagjainak éneke és játéka keretezte az ünnepséget, melyen Jónás Zoltán egyesületi elnök (a képen jobb szélen) vette át a Tamus István grafikájával díszített oklevelet. A Derke olyan fiatalokból áll, akik évek óta szakmai érvekkel igyekeznek népszerűsíteni a közösségi közlekedést a környezetszennyező autózással szemben. Nem műkedvelők, halálosan komolyan veszik a küldetésüket. Hozzáértő közlekedési mérnökök, illetve a közösségi közlekedés iránt végtelenül elkötelezett, s legfőképpen kreatív emberek. Kitartó munkájukkal évek során elérték, hogy a Debreceni Közlekedési Zrt, és a vagyonkezelő holding vezetői kénytelenek meghallani a szavukat. Többször volt már példa arra is, hogy lényeges változtatások előtt véleményezésre elküldték nekik a tervezetet. Figyelnek a menetrendek hibáira, az útvonalak kialakítására, az egész helyi tömegközlekedés megszervezésére, s folyamatosan  jobbító ötleteket fogalmaznak meg.  Nem restek sziszifuszi munkával kiszámolni, mit miként kellene módosítani, hogy az embereknek több kedvük és érdekük legyen kocsi helyett busszal, trolival, villamossal utazni. Ott vannak minden rendezvényen, ahol a közösségi közlekedés szóba kerül. Véleményt mondanak, javasolnak, de nem támadnak, nem veszekszenek. Ha a felvetésük süket fülekre talál, akkor is türelmesek, s legközelebb újra próbálkoznak. Nevüknek elismerést szereztek, szavuknak máris hitele van, s egyre nagyobb tekintélye lesz. (írta:Szabó Katalin, fotó: Matey István)

2012-04-25 20:51:02

turul.jpg
Ősi magyar jelképeink - Az országépítő turul nemzetség címmel tart előadást G. Nagy Ilián költő, író 2012. április 28-án, szombaton 15:00-kor a püspökladányi Dorogi Márton Városi Könyvtár és Művelődési Központ előadótermében.

2012-04-25 13:38:11

BAKI.jpgKedves Barátaink, Kedves Civilek! Mint a 2011. év civil díjazottjának, nekünk, a BAKI Egyesületnek jutott az a megtisztelő feladat, hogy a Szól a Rádió Alapítvány alapító tagjai által Koppányi István emlékére alapított díj átadási ünnepségének házigazdái legyünk, s hozzájáruljunk a 2012. évi díjazott méltó megünnepléséhez. Tisztelettel meghívjuk az alapítókat, azokat, akik őrzik Koppányi István „Kopi” emlékét, az eddigi díjazottakat és mindazokat, akik a kezdeményezéssel közösséget vállalnak, a CIVIL-DÍJ KOPPÁNYI ISTVÁN EMLÉKÉRE 2012. évi díjátadó ünnepségére. Időpontja: 2012. április 27. (péntek) 14:30 óra Helye: BAKI Ifjúsági Ház, Balmazújváros, Batthyány utca 26. Megtisztelő jelenlétetekre az idei díjazott nevében is számítunk! Béke Lajos, elnök (a képen balról, mellette Vincze Béla)

2012-04-25 10:02:08

s__fi__n.jpg...Nagyrábén (Rétszentmiklósi út 2/A) Barátságos megmérettetés a főzőtudományok terén. Főszerepben a hagyományos népi ízek. 2012. április 25-én, szerdán 14 órakor „Képzelet varázspálca” kistérségi rajz- és szavalóverseny. 2012. április 26-án, csütörtökön 18 órakor Bárány-kiállítás (A bárány megjelenítése képzőművészeti alkotásokon) Bemutatkozik a Spanyolnátha művészeti folyóirat. 2012. április 27-én, pénteken 15 órakor Helyi termékek a falusi vendéglátásban. Turisztikai konferencia és gasztronómiai bemutató. 2012. április 28-án, szombaton 8 órától Főzőverseny - Résztvevők regisztrációja, tűzifa vételezés, a kijelölt főzőhely elfoglalása.  Utcai programok: 9:00 ZENÉS FELVONULÁS a református templomtól a művelődési házig. 9:30 SZENT GYÖRGY NAPI ÁLLATKIHAJTÁS, BIRKANYÍRÓ BEMUTATÓ. SZÍNPADI MŰSOROK: 8:30 Kádár Ferenc tárogató játéka (Körösladány), Mile József pásztordalok (Nagyrábé), Nyugdíjasklub (Nagyrábé), Táncoló nagyik (Biharnagybajom), Nomád roma táncegyüttes (Nagyrábé), Bakonszegi tácos lábú nagyik, Nyugdíja klub (Sáránd), Ovipárduc táncklub (Nagyrábé), Tinipárductáncklub (Nagyrábé), 7-8 osztály (Nagyrábé), Legalább művészeti iskola csoportjai (Nagyrábé), Harsány táncegyüttes (Körösnagyharsány), Suttyomba zenekar (Gyomaendrőd) 11:00 MEGNYITÓ - NÉPZENEI CSOPORTOK MŰSORA I. Nagyrábéi Pávakör, Törő Gábor Hagyományőrző Együttes (Püspökladány), Bihar Táncegyüttes (Berettyóújfalu), Nyitnikék citeraegyüttes (Báránd) 12:30 Törköly zenekar (Debrecen), 13:00 Csernik Szende székely lábbábos mesemondó, 13:30 NÉPZENEI CSOPORTOK MŰSORA II. Kenderkóc Hagyományőrző Egyesület (Püspökladány), Sárréti Népi Együttes (Püspökladány), Bárándi citeraegyüttes, Határtalan táncegyüttes (Báránd), 15:15 Moderntánc - Bárány Renáta és Finding Fanni (Budapest), Ványai Anita és Kocsis Csaba (Nagyrábé), FEKETE párduc tánccsoport (Nagyrábé), Hagymási Tamás (Nagyrábé), 16:15 Kokas Banda (Tiszapéterfalva, Kárpátalja), 17:00 EREDMÉNYHIRDETÉS. 18:00-1900 KONCERT - 40 ÉV SAJÁT DALAI CHEOPS EGYÜTTES (Nagyrábé), A rendezvény fővédnöke: Dr Csizmadia László a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetségének elnöke. (forrás:nagyrabe.hu)

2012-04-26 08:42:15

Berekfurdo.jpg
2012. április 29-én  vasárnap népi ételek kóstolója, a strandfürdő előtti megújult tér átadási ünnepsége, bereki hagyományőrző néptáncosok fellépése, a Kokas Banda műsora. 2012. április 30-án, hétfőn fél négykor a Bereki ötösfogat nóta és táncdal műsora a strandfürdő színpadán. (forrás:berekfurdo.hu)

Oldal :123456789101112131415
161718192021222324252627282930
313233343536373839404142434445
464748495051525354555657585960
616263646566676869707172737475
767778798081828384858687888990
919293949596979899100101102103104105
106107108109110111112113114115116117118119120
121122123124125126127128129130131132133134135
136137138139140141142143144145146147148149150
151152153154155156157158159160161162163164165
166167168169170171172173174175176177178179180
181182183184185186187188189190191192193194195
196197198199200201202203204205206207208209210
211212213214215216217218219220221222223224225
226227228229230231232233234235236237238239240
241242243244245246247248249250251252253254255
256257258259260261262263264265266267268269270
271272273274275


A J Á N L Ó



egiangyalunkmeheszet



www.facebook.com/fenyvespanninyaralo



Kézműves tollak a Tiszából a Tiszáért

Tiszából gyűjtött kupakokból és uszadékfából készít tollakat az abádszalóki Telekes Attila, aki minden eladott darab után támogtja a Tisza megtisztítását.

Web: www.tasysdesign.hu/tollak/

YouTube: youtube.com/@madeintisza-to

Facebook: www.facebook.com/attila.telekes



ww.facebook.com/Doridadesign

www.meska.hu/shop/DoridaDesign


www.facebook.com/mazacskakeramia


www.facebook.com/palettamuhely


www.facebook.com/Illatviaszgyertya

nalashop.hu


FUSZEKLI 

www.facebook.com/Fuszekli 


Dorinette Műhelye

www.facebook.com/Dorine


talita.hu